Onroerend Goed financiering (eigen gebruik)

U huurt al een aantal jaar een bedrijfsruimte, maar overweegt een pand te kopen voor zakelijk gebruik. U wilt de koopoptie in uw huurovereenkomst lichten? Of u heeft een bestaand bedrijfspand en wilt uitbreiden? Waar kan je (naast de bancaire instellingen) terecht voor bedrijfsfinanciering?

Een bedrijfspand blijven huren of kopen. Als u een paar jaar geleden bent gestart en nog onvoldoende  track record heeft, is huren een optie. Mogelijk heeft u nog niet voldoende eigen middelen om een zakelijke hypotheek te krijgen. Als u langer aan het ondernemen bent, zijn er meer mogelijkheden.

Voordelen van kopen:
  • Mogelijke vermogensopbouw op lange termijn door waardestijging en/of investeringen
  • U bent de baas over het pand en bepaalt hoe het eruit ziet. U bent niet afhankelijk van voorwaarden van een verhuurder.
Nadelen van kopen:
  • Kosten voor aankoop, financiering en onderhoud
  • Minder flexibel, u zit voor een langere tijd aan de locatie en ruimte vast. Huur opzeggen gaat vaak flexibeler dan het verkopen van een bedrijfspand. De bedrijfsruimte moet passen bij uw (groei)plannen.
Bedrijfshypotheek

Onroerend goed financiert u met een bedrijfs- of zakelijke hypotheek, een lening met een lange looptijd. Denk aan 10 tot 20 jaar. Een trend is kortere looptijden, bijvoorbeeld 5 jaar. In jaar 4 wordt beoordeeld of de bedrijfshypotheek wordt voortgezet.
Voor je zakelijke hypotheek betaal je maandelijks rente en aflossing. Hypotheekvormen zijn de annuïteiten, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek blijft het maandelijkse bedrag voor aflossing en rente tijdens de gehele looptijd van de lening gelijk. U betaalt steeds meer aan aflossing en daardoor dus steeds minder aan hypotheekrente.

Bij een lineaire hypotheek, lost u elke maand hetzelfde bedrag af. Uw rente is in de eerste jaren hoog en wordt jaarlijks lager. Uw maandlasten dalen dus tijdens de looptijd van de hypotheek.

Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u tussendoor meestal niet af, maar dat kan wel onder bepaalde voorwaarden. Om een aflossingsvrije hypotheek uiteindelijk terug te kunnen betalen, moet u, uw bedrijfspand verkopen of herfinancieren, al dan niet met eigen geld. De verkoop van uw bedrijfspand moet dan natuurlijk wel voldoende opbrengen.

Bijkomende kosten

Wij vinden het raadzaam als u voor bij de investering van uw bedrijfspand meerdere aanbieders met elkaar vergelijkt. Het is waarschijnlijk een van de meest kapitaalintensieve investeringen in uw ondernemerscarrière. Als ondernemer verkent u dan de mogelijkheden in de markt.  Als u verschillende aanbieders van bedrijfshypotheken goed wilt vergelijken is het handig alle kosten en voorwaarden voor de financiering goed in beeld te hebben.

Houdt bij de aankoop van een bedrijfspand naast rente en aflossing ook rekening met overdrachtsbelasting, afsluitprovisie, taxatiekosten en notariskosten. Tijdens de looptijd van de bedrijfshypotheek dient u rekening te houden met een aflosboete bij vervroegd aflossen. En met kosten voor administratieve handelingen bij wijzingen zoals het vrijgeven van zekerheden, wijzigen van de betaling en aflossing of wijziging van de rechtsvorm.

Eigen middelen

De meeste banken en andere hypotheekverstrekkers financieren maximaal 75% van de marktwaarde van een bedrijfspand. De marktwaarde is de waarde van het pand waarvoor het verkocht zou moeten worden in een concurrerende markt.

De lening (hypotheek) in relatie tot de waarde van het object (pand) heet loan to value (LTV). Met een zakelijke hypotheek heb je dus niet het volledige aankoopbedrag beschikbaar. Uw heeft dus ook eigen middelen nodig. Bijvoorbeeld voor de koop van een bedrijfspand van € 250.000 kosten koper dient u zelf ongeveer € 60.000 inleggen. Daarentegen wilt u tegelijkertijd niet uw gehele werkkapitaal in het bedrijfspand stoppen.
Dat begrijpen wij bij ZAQELIJK.  Neem daarom contact op met de ZAQELIJK om uw mogelijkheden in kaart te brengen.

Heeft u vragen?

Wij helpen u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.

U kunt ons ook bellen:

Ontdek hoe wij onze klanten hebben geholpen op het gebied van financieringen van onroerend goed (eigen gebruik)

KWM Hekwerk is no-nonsense en zorgt voor oplossingen op maat!

Van KWM Hekwerk B.V. 

Vakgarage Boode, altijd vertrouwd dichtbij.

Vakgarage Boode

Kick heeft oog voor Design, Creatie en Prijs.

Kick Collection

Met Tredion ben je altijd klaar voor de toekomst!

Tredion Automatisering B.V. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

Contact

ZAQELIJK Altena
Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

ZAQELIJK Drechtsteden
Daltonstraat 1
3335 LR Zwijndrecht

ZAQELIJK Lek- en Merwestreek
Moerbei 16
3371 NZ Hardinxveld Giessendam

ZAQELIJK Maashorst
Cereslaan 4
5384 VT Heesch

ZAQELIJK Bommelerwaard
Wichard van Pontlaan 86
5302 XC Zaltbommel088 00 49 800
Info@zaqelijk.nl
SMF_Keurmerk

© ZAQELIJK  |  Privacybeleid  |  Ontwerp & realisatie: MM