Het opheffen van verpandingsverboden heeft aanzienlijke gevolgen voor bedrijven, vooral voor het midden- en kleinbedrijf. Met dit artikel bieden we inzicht in de oorsprong, de impact én de mogelijkheden van deze veranderingen.
Hoe kan het mkb optimaal profiteren van deze wet, die in juni 2024 is ingegaan?
Verpandingsverboden beperkten lange tijd de financieringsmogelijkheden van mkb-bedrijven, omdat zij hun uitstaande vorderingen niet als onderpand voor leningen konden gebruiken. Met het opheffen van deze belemmering ontstaat er nu meer ruimte voor kredietverlening, waardoor bedrijven beter kunnen investeren, innoveren en groeien.
Factoring, ook wel bevoorschotting van facturen genoemd, is een oplossing voor bedrijven die snel over hun geld willen beschikken. In plaats van wachten op betalingstermijnen van 30, 60, 90 of zelfs 120 dagen, kunnen bedrijven hun facturen verkopen aan een derde partij. Deze partij betaalt een percentage van de factuurwaarde direct uit, waardoor het bedrijf snel over liquide middelen beschikt.
Maar grote bedrijven, zoals supermarkten en aannemers, hadden vaak verpandingsverboden ingesteld. Daardoor konden facturen niet worden verkocht. Dat leidde tot financiële knelpunten voor het mkb. Die moesten lang op hun geld wachten en hadden daardoor moeite om met hun werkkapitaal de exploitatie draaiende te houden.
Na jarenlang lobbyen is er nu wetgeving die het verbieden van verpanding van facturen niet langer toestaat. Dat betekent dat bedrijven hun debiteurenportefeuille voor een groter deel kunnen verpanden. Doordat debiteuren die voorheen niet verpand mochten worden, nu wel verpand mogen worden, kunnen mkb’ers verborgen werkkapitaal vrijmaken. Banken en factoringmaatschappijen kunnen nu namelijk ook facturen van grote marktpartijen bevoorschotten, wat voorheen niet mogelijk was.
Voor mkb’ers is het essentieel om hun debiteurenportefeuille goed te bekijken en te identificeren waar nog ruimte zit voor werkkapitaal. De meest eenvoudige en moreel gezien meest faire oplossing, is het direct betalen van de factuur aan degene aan wie u geld schuldig bent. Net zoals het betalen van het brood aan de bakker en het vlees aan de slager: die betalen we ook niet na dertig dagen. Betalen voor diensten of goederen is namelijk niet alleen geldelijk, maar ook waardering voor de diensten die geleverd zijn.
Heeft u vragen over werkkapitaalfinanciering? Of wilt u meer weten over de wijze waarop u uw debiteurenportefeuille kunt optimaliseren? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze financieringsregisseurs.
Wij helpen u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.
U kunt ons ook bellen:
Wij helpen u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.
Ik help u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.
Ik help u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.
Ik help u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.
Ik help u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.
Blijf als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.
ZAQELIJK Altena
Distributiestraat 25
4283 JN Giessen
ZAQELIJK Drechtsteden
Daltonstraat 1
3335 LR Zwijndrecht
ZAQELIJK Lek- en Merwestreek
Moerbei 16
3371 NZ Hardinxveld Giessendam
ZAQELIJK Maashorst
Cereslaan 4
5384 VT Heesch
ZAQELIJK Bommelerwaard
Wichard van Pontlaan 86
5302 XC Zaltbommel
© ZAQELIJK | Privacybeleid | Algemene voorwaarden | Ontwerp & realisatie: MM