Nieuws

10 februari 2023

De keuzes over werkkapitaal

Het is geen geheim dat veel ondernemers worstelen met de beschikbaarheid van werkkapitaal.

Wat verstaan we eigenlijk onder werkkapitaal? Werkkapitaal is het geld waarmee uw bedrijf aan dagelijkse financiële verplichtingen kan voldoen. Bijvoorbeeld het betalen van leveranciers, personeel, vaste lasten en het inkopen van voorraad.

Geld beschikbaar houden

Geld dat vastzit in voorraad of nog betaald moet worden door debiteuren is niet direct beschikbaar. Is uw voorraadpositie laag of betalen uw debiteuren snel? Dan houdt u zoveel mogelijk geld beschikbaar. Alleen past het aanhouden van een lage voorraad niet altijd bij de bedrijfsvoering. En in sommige gevallen betalen debiteuren nu eenmaal pas na zestig dagen.

Ruime voorraad

Het aanhouden van een ruime voorraad zorgt dat u snel kunt leveren en daardoor bijvoorbeeld onderscheidend bent van uw concurrent. Het risico daartegenover is dat u blijft zitten met uw voorraad. Omdat deze niet meer courant is, of te duur is ingekocht. Dan moet u verlies nemen en de voorraad tegen een lagere prijs verkopen.

Druk op werkkapitaal

In de afgelopen twee jaar zagen we door wereldwijde invloeden grote leveringsproblemen ontstaan door een sterk gestegen vraag, schaarste of transportbeperkingen. Juist bedrijven met een grote voorraad profiteerden van de tekorten, door die goederen wél beschikbaar te hebben. Ook door - snelle - groei van een onderneming kan druk op het beschikbare werkkapitaal ontstaan.

Andere betalingsafspraken

De keuzes die u als ondernemer maakt over het aanhouden van voorraad en de betalingsafspraken met afnemers, zijn van invloed op uw werkkapitaal. Wanneer u tegen de grenzen van het beschikbare werkkapitaal aanloopt, is het allereerst aan te bevelen om te bekijken of andere betalingsafspraken gemaakt kunnen worden met leveranciers en afnemers. Beoordeel hoe uw voorraad is opgebouwd en hoeveel geld hier structureel en seizoensgebonden in vastzit.

Financieringsoplossingen

Financieren kan ook een oplossing zijn om over een ruimer werkkapitaal te beschikken. In de markt zijn veel financieringsoplossingen beschikbaar. Korte of lange termijn, snel beschikbaar, flexibele opname. De financieringsregisseurs van ZAQELIJK beoordelen graag wat het beste aansluit bij uw behoefte en bedrijfsactiviteiten. Ook wanneer de conclusie is dat financieren niet de beste oplossing is. Dat is ons onderscheidend vermogen.

Neem contact op met onze financieringsregisseurs voor advies over uw werkkapitaal.

Heeft u vragen?

Wij helpen u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.

U kunt ons ook bellen:

Vragen?

Wij helpen u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.

Vragen?

Ik help u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.

Vragen?

Ik help u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.

Person riejanne

Vragen?

Ik help u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.

Vragen?

Ik help u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.

zonnepanelen & werkkapitaal
Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

Contact

ZAQELIJK Altena
Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

ZAQELIJK Drechtsteden
Daltonstraat 1
3335 LR Zwijndrecht

ZAQELIJK Lek- en Merwestreek
Moerbei 16
3371 NZ Hardinxveld Giessendam

ZAQELIJK Maashorst
Cereslaan 4
5384 VT Heesch

ZAQELIJK Bommelerwaard
Wichard van Pontlaan 86
5302 XC Zaltbommel088 00 49 800
Info@zaqelijk.nl
SMF_Keurmerk

© ZAQELIJK  |  Privacybeleid  |  Ontwerp & realisatie: MM