Export financiering

Export financiering is het totale pakket van financieringsmogelijkheden dat tot doel heeft te voorkomen dat er bij het exporterende bedrijf ten gevolge van exporttransacties liquiditeitsproblemen ontstaan. Het gaat bij export financiering meestal om exporttransacties waarbij de afnemer pas betaalt op de middellange of lange termijn.

Bij een export financiering vraagt een ondernemer krediet aan voor de periode tussen het produceren van de goederen en het moment waarop hij inkomsten uit de verkoop van de goederen ontvangt. Hij moet namelijk de grondstofkosten, de productiekosten en de verkoopkosten voorschieten. Ook moet hij eventuele betalingstermijnen van zijn buitenlandse klant overbruggen. ZAQELIJK helpt u met een passende export financiering op maat.

Vanaf het moment dat een ondernemer goederen gaat produceren tot het moment waarop hij de goederen betaald krijgt, steekt hij geld in de transactie. De koper moet vanaf het moment van betalen beschikken over financiële middelen. Het geld dat voor de transactie nodig is moet bijvoorbeeld worden opgenomen bij een bank. De koper verdient het geld dat hij nodig heeft om de goederen te betalen pas later terug, bijvoorbeeld bij het doorverkopen van de goederen. Iedere handelstransactie betekent dus een aanslag op de liquide middelen van zowel de verkopende als de kopende ondernemer.

Voor de verkoper is er sprake van voorfinanciering. Het gaat om het kapitaalbeslag tijdens de inkoop, het productieproces van de goederen en de opslag hiervan tot aan het moment van levering aan de koper.

Het moment van daadwerkelijke betaling is een onderdeel van de onderhandelingen en wordt individueel met de koper afgesproken. Het gaat meestal om het moment van levering van de goederen en/of van de documenten die de goederen vertegenwoordigen.

In het internationale handelsverkeer zijn lange betalingstermijnen heel gebruikelijk, zeker als het om grote transacties gaat.  Deze kunnen variëren van termijnen < 1 jaar tot > 5 jaar, afhankelijk van de grote van de opdracht en de looptijd.

Als het moment van levering of de eigendomsoverdracht niet samenvalt met het moment van betaling, is er sprake van kredietverlening. Er is dan immers vooruitbetaald of er wordt pas achteraf betaald.

Er zijn twee soorten kredietverleningen:
  • afnemerskrediet: de afnemer betaalt de goederen voordat ze geleverd worden; 
  • leverancierskrediet: de leverancier geeft de afnemer krediet, zodat deze de goederen pas enige tijd na ontvangst hoeft te betalen. De afnemer betaalt de goederen dus nadat ze geleverd zijn.

In de praktijk lopen deze transacties vaak via een bancaire instelling. Ondernemers lenen voor handelstransacties geld van de bank. De banken financieren de transacties dus. Het verlenen van afnemers- en leverancierskrediet loopt dan ook via de bank.

Als het moment van levering en betaling ver uit elkaar liggen, hoeft er voor een onderneming dan niet direct een tekort aan liquide middelen te ontstaan. Banken financieren niet zonder meer elke transactie: er worden bepaalde garanties en/of zekerheden geëist. Doordat er rente en andere kosten rusten op de kredietverlening, heeft deze invloed op de verkoop- en inkoopprijs.

Hierdoor wordt weer de concurrentiepositie van de onderneming beïnvloed en/of de winstmarge op de transactie waarvoor geleend wordt.

Een exporteur die zijn positie op de exportmarkt wil handhaven of verbeteren, maakt zijn offerte doorgaans dan ook compleet met een financieringsaanbod.

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn, neem dan contact op met ZAQELIJK.

Regel uw export financiering!

Exporteert uw bedrijf goederen naar het buitenland en dreigen er liquiditeitsproblemen te ontstaan? Bent u op zoek naar een betrouwbare financiële instelling voor export financiering? ZAQELIJK is specialist in financieringen en heeft voor vrijwel elke financieringsbehoefte een oplossing.  Wij willen graag dat u verder kunt met uw onderneming en ZAQELIJK en onze samenwerkende partners hebben alle expertise in huis om u bij de financiering te helpen. ZAQELIJK richt zich op het zakelijke financieringsvraagstuk voor het MKB, vastgoed, binnenvaart en de agrarische sector. Als u geen tijd heeft om de financiering zelf te regelen dan kiest u voor een onafhankelijke, integere en transparante specialist en dat is ZAQELIJK! Wij regelen alles voor u en zoeken voor u de beste deal. Wij onderhouden alle contacten met uw accountant, makelaar, geldverstrekker en andere belanghebbenden. Bij alles wat wij doen staat uw belang voorop! Als u voor export financiering bij ons aanklopt dan komen wij eerst naar u toe voor een kennismakingsgesprek. Wij houden van persoonlijk contact en korte lijnen. U heeft altijd een vaste contactpersoon die direct benaderbaar is. U zult onze grote betrokkenheid ervaren gedurende het proces.

Hoe werkt een export financiering?

Een goed gesprek is onmisbaar voor de juiste bedrijfsfinanciering. Op basis daarvan bieden wij een financieringsscan aan als wij van mening zijn dat uw export financiering een goede kans van slagen heeft. Als wij van u de gegevens voor deze scan hebben ontvangen krijgt u binnen drie werkdagen de financieringsscan waarna u een schriftelijke aanbieding krijgt. Als u akkoord gaat stellen wij een financieringsverzoek op en sturen dit naar geselecteerde geldverstrekkers. Uit de reacties die wij krijgen maken wij samen met u een keuze. U krijgt van ons onafhankelijk en transparant advies want uw belang staat bij ons voorop! Wij leveren maatwerk en schakelen snel . Gedurende dit proces houden wij u op de hoogte over de voortgang. De definitieve offerte wordt uitgewerkt door de gekozen financierder. Na zorgvuldige inspectie samen met u kunt u de offerte accepteren.

ZAQELIJK: de specialist voor uw export financiering

Klanten zijn voor ons geen nummer en wij zijn erg betrokken bij u en uw bedrijf. Wij hebben al 15 jaar ervaring en hebben in deze periode al 400 bedrijven kunnen helpen bij hun bedrijfsfinanciering. U kunt van ons kwaliteit verwachten. Ook de regionale samenwerkingspartners en financieringspartijen hanteren dezelfde kernwaarden van integriteit, onafhankelijkheid en transparantie als wij. Wij begeleiden u van A tot Z bij uw financiering en zoeken altijd de beste deal voor uw bedrijf. U kunt uw export financiering met een gerust hart overlaten aan de specialisten van ZAQELIJK!

Heeft u vragen?

Wij helpen u direct. Laten we een vrijblijvende afspraak maken.

U kunt ons ook bellen:

Ontdek hoe wij onze klanten hebben geholpen op het gebied van exportfinancieringen

Specialist op het gebied van Bevelmachines.

Copier Bevelmachines B.V.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

Contact

ZAQELIJK Altena
Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

ZAQELIJK Drechtsteden
Daltonstraat 1
3335 LR Zwijndrecht

ZAQELIJK Lek- en Merwestreek
Moerbei 16
3371 NZ Hardinxveld Giessendam

ZAQELIJK Maashorst
Cereslaan 4
5384 VT Heesch

ZAQELIJK Bommelerwaard
Wichard van Pontlaan 86
5302 XC Zaltbommel088 00 49 800
Info@zaqelijk.nl
SMF_Keurmerk

© ZAQELIJK  |  Privacybeleid  |  Ontwerp & realisatie: MM